maandag 9 juni 2008

De Dwergen

Het heeft lang geduurd, maar eindelijk ben ik hier nog eens met een klein boekenverslagje. Nu ja, klein ... Het boek zelf was het in elk geval niet, want met 574 pagina's is het toch wel een serieuze klepper.

De Dwergen, originele titel : Die Zwerge, ISBN 9789024559893 door Markus Heitz.

Het is een fantasieverhaal dat, hoe kan het ook anders, gaat over dwergen. Het is een verfrissend en spannend boek, dat niet heel veel clichés zal doorbreken, maar het toch hier en daar over een andere boeg gooit. Spannend tot de laatste bladzijde. De auteur heeft in elk geval talent.

Korte samenvatting : Ooit bewaakte het dwergenvolk de Stenen Poortweg om zodoende het Veilige Land met zijn mensen en goede elfen te beschermen tegen de invloed van het Kwaad. Verraad baande echter de weg voor orcs en ogers, die als een vloedgolf vanuit het Dode Land met zijn talrijke verschrikkingen het Veilige Land binnenvielen. Nu eindelijk, eeuwen later, de rust is weergekeerd, komt onverwacht de onheilstijding dat de alfen - de elfen van het Kwaad - en hun bondgenoten een nieuwe aanval voorbereiden.
Van dit alles weet hij niets af, de jonge dwerg Tungdil die onder toezicht van de magiër Lot-Ionan onder het mensenvolk is opgevoed. De geschiedenis en de zeden en gewoonten van het dwergenvolk kent deze jonge smid alleen uit boeken. Dan gebeurt het. Zonder ook maar te vermoeden wat hem te wachten staat, wordt Tungdil door zijn mentor met een belangrijke opdracht op reis gestuurd. Vrijwel tegelijkertijd besluit Gundrabur, de grootvorst der dwergen, de onervaren smid als zijn opvolger naar voren te schuiven. Zo hoopt Gundrabur de eenheid van de vijf dwergenstammen te bewaren. En zo bevindt Tungdil zich plotseling in de voorste gelederen in de strijd tegen het Kwaad, tegen de verschrikkelijke alfen (en orcs) die zijn teruggekeerd naar het Veilige Land om een eeuwen geleden gedane gelofte in te lossen. De belofte het dwergenvolk, de mensen en de elfen voorgoed van de aardbodem weg te vagen.

Vanaf morgen begin ik aan het vervolg. Ik kan nu al niet wachten. :)

0 reacties: